Ny bekantskap

juli 17, 2012 § Lämna en kommentar

Den senaste veckan har jag läst Stig Larssons (nej, inte Stieg Larsson) roman Nyår (Albert Bonniers förlag, 2009). Stig Larsson är för mig en relativt ny upptäckt, trots att Nyår gavs ut redan 1984. Nu vid den fjärde tryckningen når den förhoppningsvis en större publik, något som Stig Larsson förtjänar.

Nyår handlar om en man som råkar ut för en allvarlig olycka och efter omfattande hjärnoperationer klarar livhanken. Men vad är det för liv han vaknar upp till? Han känner inget vare sig för sin fru eller den plats han bor på. Han bestämmer sig därför för att flytta och börja om sitt liv på nytt.

Romanen väcker tankar om grönare gräs och vuxna revolter. Romanens kärna är existentialism och Larssons huvudkaraktär i romanen agerar återkommande på ett självdestruktivt sätt. Frågan är om beteendet grundar sig i nihilism eller dumdristighet, eller varför inte en blandning. Likt Albert Camus Meursault och likt Dostojevskijs Raskolnikov begår han ett mord. Det de tre har gemensamt är att de gjorde det för att de kunde. Larsson närmar sig därmed Camus existentialism och nihilism på ett spännande sätt.

Nu till hösten kommer När det känns att det håller på att ta slut (Albert Bonniers förlag) där Stig Larsson skriver om sitt liv. Därför känns det helt rätt att innan dess läsa Nyår som i min mening saknar motstycke inom svenskt författarskap, både på gott och ont.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Ny bekantskapbokplats.

Meta

%d bloggare gillar detta: