Marguerite Duras – Halv elva en sommarkväll

augusti 19, 2012 § Lämna en kommentar

Marguerite Duras novell halv elva en sommarkväll (Lind & Co)utspelar sig under ett par heta dygn i Spanien. Det franska paret Pierre och Maria är på semester tillsammans med sitt barn Judith och parets vännina Claire. I staden där de övernattar har det precis inträffat ett dubbelmord. En man har skjutit ihjäl sin fru och dennes älskare. Samtidigt som hela staden pratar om mordet och inväntar gripandet av mördaren, växer Marias sympatier för mördaren. Hon känner ett stort begär efter att hjälpa honom och hon står på hotellets balkong, kikar över stadens takåsar medan regnet vräker ner. Till slut upptäcker hon mördaren som är fastklamrad vid en skorsten. 

Marguerite Duras utmanar den allmänna moralen och hon vrider och vänder på uppfattningar om vad som är rätt och fel. Duras rör sig i domäner där Albert Camus brukade vistas. Precis som Meursault i Camus Främlingen funderar Maria på vad som är moraliskt rätt och fel. Jag anar att Maria känner en viss sympati för den utsatta mördaren. Känslan är den att Maria även hon är utsatt. Hennes man inleder en affär med hennes vännina, hon ser det i deras ögon. Hennes alkoholbegär är olidligt. Kanske ser hon räddningen i mördaren, kanske kan hon rädda mördaren och på så sätt få sig själv att må bra igen.

Trots novellens relativt korta omfång är det en innehållsrik bok, både vad gäller handling och de egna tankarna som växer fram medan man läser den. Precis som det står på bokens baksida: ”På ett mästerligt vis lyckas hon (Duras) förmedla känslor som hämnd, skuld och kärlek i sekunder av tvekan och tystnad”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Marguerite Duras – Halv elva en sommarkvällbokplats.

Meta

%d bloggare gillar detta: