Anna Fredriksson – Sommarhuset

augusti 28, 2012 § Lämna en kommentar

Anna Fredrikssons debut Sommarhuset (Månpocket, 2011) handlar om gymnasieläraren Eva och hennes syskon Anders och Maja. Efter deras mors bortgång kommer sommarhuset i Stockholms skärgård att bli föremål för en arvstvist som innebär att syskonen måste närma sig varandra på ett sätt som de inte gjort på mycket länge. Det visar sig att alla har sina hemligheter och sina skelett i garderoben…

Anna Fredriksson briljerar stundtals i sin skildring av karaktärerna. Sommarhuset andas diskbänksrealism. Begreppet diskbänksrealism har fått ett något stukat anseende men jag tycker det finns en tjusning i att läsa hur det verkligen är. Bara för att det är en roman behöver inte ”jobbiga” och ”tråkiga” detaljer uteslutas.

Karaktären Eva skildras på ett väldigt intressant sätt. Jag tror att många kan känna igen sig i Evas känslighet och självömkan. Det må vara hänt att den är befogad emellanåt men på det stora hela är det svårt att känna någon sympati för henne. Hon är envis, arrogant och framförallt intar hon rollen av att vara offret i familjen. Vartefter blir läsaren varse att Eva är/var väldigt lik sin mamma. I det läget kan sympatierna svänga till Evas fördel, men aldrig riktigt fullt ut. Oavsett vilket så skildrar Fredriksson karaktärerna på ett väldigt bra sätt. Som läsare kan man sätta sig in i situationerna och man kan dela karaktärernas känslor.

Anna Fredriksson placerar sig i samma genre som den samtida författaren Louise Boije af Gennäs. De skildrar båda två relationer, familjeliv och livet på ett skickligt sätt. Boije af Gennäs är lite bredare, framförallt i Högre än alla himlar (Månpocket 2011) medan Fredriksson går på djupet i relationerna, gräver efter fragment och händelser som kan utgöra ett orsaksförhållande. I mitt tycke är Boije af Gennäs mer underhållande. Men jag ska i alla fall läsa Fredrikssons Lyckostigen (Bokförlaget Forum, 2012). Det är ingen uppföljare till Sommarhuset men det ska bli intressant att se om hon förmår plocka fram samma människokännande där.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Anna Fredriksson – Sommarhusetbokplats.

Meta

%d bloggare gillar detta: